Wist u dat citrusvruchten tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) behoren? Die bestaat uit meer dan 1.500 soorten. In die groep zitten maar enkele soorten die eetbare vruchten voortbrengen. Er zijn van het geslacht citrus acht soorten commercieel belangrijk. Sinaasappel is daarvan de belangrijkste. Citrusvruchten hebben een dikwandige leerachtige schil vol met kleine cellen, gevuld met een vluchtige aromatische olie. Als de cellen beschadigen, verdampt deze olie en ontstaat er een toegang voor schimmels. Door die schimmels kan er bederf ontstaan.
Teelgebied citrusfruit
Citrusfruit wordt voornamelijk geteeld tussen 40° NB en 40° ZB. Het gebied is een soort gordel om de aarde. Het is inheems in Zuidoost-Azië en oorspronkelijk waren er niet meer dan tien of twaalf soorten. Die soorten zijn in de loop der tijd zo vaak geselecteerd, gekruist, verbeterd en opnieuw gekruist, zodat de groep der citrusvruchten een compleet doolhof is van soorten rassen. Daarin raken zelfs de botanici regelmatig de weg kwijt.
Veel vitamine C én foliumzuur
In de citrusvrucht sinaasappel zit niet alleen veel vitamine C, maar ook veel foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de groei en het in standhouden van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Citrusfruit is daarom vooral in de winter bij een verminderde weerstand onmisbaar.
AGF-assortiment
De handel in citrusfruit blijkt een van de belangrijkste binnen het AGF-assortiment te zijn.
Sinaasappel, mandarijn, grapefruit en citroen zijn de belangrijkste citrusfruitsoorten. In Nederland is de meest geïmporteerde fruitsoort de sinaasappel. De banaan is dat wereldwijd. De grapefruit is een kruising van de pompelmoes en de sinaasappel en in Jamaica ontstaan.
Sinaasappels zijn langer houdbaar dan mandarijnen
U kunt mandarijnen niet zolang bewaren als sinaasappels. Sinaasappels blijken op kamertemperatuur 10 tot 21 dagen te bewaren. Mandarijnen zijn slechts 5 tot 10 dagen houdbaar. Bewaar deze fruitsoorten niet in de koelkast.
Gemuteerde perzik
De nectarine is een gemuteerde perzik, waarbij het onderscheid tussen de nectarine en perzik vooral in de schil zit. De nectarine heeft een gladde schil en is daardoor minder kwetsbaar tijdens transport.
Wat bepaalt het uiterlijk en innerlijk van citrusfruit?
Land van herkomst, klimaat en regenval bepalen zowel het uiterlijk als innerlijk van het citrusfruit. Het is mogelijk dat een wereldras als Valencia, afkomstig uit Spanje, een andere consumptiewaarde heeft dan hetzelfde ras uit Brazilië. Door kruisingen en selecties zijn er de laatste decennia veel nieuwe producten op de markt bijgekomen.
Bestellen
Ook voor citrusfruit kunt u terecht op onze bestelsite. Daar vindt u ook het complete foodservice-assortiment om alle food- en non-foodproducten in te kopen