Skip to main content

Eitwitten een eitje: Topaz en Zorgboodschap ontwikkelen eiwitrijk concept eten & drinken.

 

Het belang van eiwitten bij revalidatie

Revalideren is topsport. Daarom is goed eten met voldoende eiwitten, in combinatie met beweging, belangrijk. Eiwitten zorgen voor het behoud van spierkracht, het voorkomen van gewichtsverlies, het genezen van wonden en het verhogen van de weerstand.

 

Eiwit inname verhogen

“Uit verschillende onderzoeken binnen revalidatiehotel Topaz Revitel bleek de eiwit inname voor revalidanten te laag. Daarom zijn we gaan nadenken over een manier om deze inname te verhogen.” vertelt Annelies Feitsma, diëtist bij Revitel. Dit is de eerste aanzet geweest om een onderzoek te doen naar een nieuw concept Eten & Drinken. “Hierbij constateerden we dat het aanbieden van eiwitten, grotendeels verspreid over de gehele dag, een positief effect heeft of kan hebben op een versneld herstel van de revalidant.” Vanaf dat moment hebben Revitel en Zorgboodschap, totaalleverancier van eten en drinken bij Topaz, de handen ineengeslagen en een nieuw voedingsconcept ontwikkeld. Paul Erkelens, teamleider Facilitair: “Door de inzet en begeleiding vanuit Zorgboodschap en ons eigen team hebben we grote stappen gemaakt om de eiwit inname te verhogen en bewustwording bij onze revalidanten te creëren.”

 

 

Topaz is er voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Die niet meer zelfstandig kunnen wonen, of die tijdelijk ondersteund moeten worden door ziekte, ouderdom of een combinatie van die twee.

 

Zes eetmomenten per dag

Revitel biedt nu zes eetmomenten per dag, bestaande uit ontbijt, lunch, warme maaltijd én drie extra eiwitrijke tussendoortjes. Voor de eiwitrijke tussendoortjes heeft Zorgboodschap een drieweekse cyclus ontwikkeld. De tussendoortjes variëren van verse smoothie en cheesecake tot versbereide zalmrolletjes. Annelies Feitsma: “Alle revalidanten krijgen dankzij de zes eetmomenten de mogelijkheid om aan minimaal 75 gram natuurlijk eiwit per dag te komen.”

 

Eiwitten zorgen voor een spoedig herstel, als de revalidant dat weet kan hij of zij bewust kiezen voor eiwitrijke producten in zijn of haar dagelijkse voedingspatroon.

 

Concept op maat

“Weet de revalidant wat eiwitten zijn? Hoe kan de revalidant zelf een actieve bijdrage leveren aan het herstel? Als antwoord hierop hebben we voor Revitel een eiwitkaart ontwikkeld. De eiwitkaart geeft voor ieder eetmoment aan welke producten eiwitrijk zijn en welke niet.” aldus Saskia van der Plas, Projectmanager bij Zorgboodschap. “Het doel van het eiwitconcept is om via een integrale benadering de revalidant zelf actief te betrekken bij zijn herstel door het stimuleren van gezonde, lekkere en eiwitrijke keuzes. Met het totaalconcept dat we voor Topaz hebben ontwikkeld, waaronder de zes eetmomenten, de eiwitkaart, een nieuwe menukaart, posters, en eiwitkaartjes bij producten in het buffet, is dit doel behaald.” Restaurantmedewerker Thea Messemaker: “Als wij een verschil kunnen maken in de gezondheid, fitheid en het herstel van de revalidant is ons doel behaald.” “Samen met Zorgboodschap maken wij nu de vervolgstap om het eiwitconcept te vertalen naar Kleinschalig Wonen binnen de Topaz huizen waar we verpleeghuiszorg bieden”, aldus Ron van der Laan, Hoofd Voeding bij Topaz.

 

 

Klik hier voor uitgebreide informatie over het voedingsconcept.

 

Zorgboodschap levert dag in dag uit eten en drinken aan ruim 250 zorgorganisaties door heel Nederland aan kleinschalige woongroepen als keukens en restaurants. Daarnaast inspireren en begeleiden zij zorgorganisaties om iedere dag weer lekkere, gezonde maaltijden en tussendoortjes aan te bieden aan hun cliënten. Ook interesse om met onze projectmanagers samen te werken op projecten op het gebied van eten en drinken? Wij staan graag voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op via 071-7114320 of info@zorgboodschap.nl