Vanaf 7 september zijn meer dan 35 boomgaarden op zaterdagen in september open om zelf appels en peren te komen plukken, zie ook defruitigste.nl/plukdagen. Op deze dagen stellen de fruittelers in Nederland hun boomgaard open voor het publiek. Een mooi moment om wat dieper in te gaan op de meest favoriete vrucht, want de appel is in Nederland het meest gegeten stuk fruit. In Nederland eten we jaarlijks zo’n 725.000.000 appels!
Appelteelt
Wist u dat jaarlijks in Nederland meer dan 360 miljoen kilogram aan appels groeien? Het Nederlandse klimaat is namelijk heel geschikt voor de teelt van appels. De meeste appels worden geteeld in de Betuwe. De helft van de appels wordt geëxporteerd. Een kwart van de appels wordt verwerkt in appelmoes. Er zijn heel veel verschillende appelsoorten, wereldwijd zijn dat er meer dan 7500. De ene appel is zoeter en zachter en de ander is weer zuur en hard.
Gezond en lang houdbaar
Appels zijn gezond! Bovendien zijn appels lang te bewaren en daardoor zijn ze ook het hele jaar door beschikbaar en betaalbaar. Ideaal om ook in de winter uw cliënten vitamines binnen te laten krijgen. Wist u bijvoorbeeld dat ook al blijven appels een tijdje liggen, hun voedingswaarden nauwelijks afneemt? Dat is bij de meeste andere fruitsoorten niet het geval.
Bewaartip: bewaar uw appels niet op een fruitschaal, maar in de koelkast. Appels bevatten namelijk ethyleen, dit is een rijpstof waardoor andere fruitsoorten sneller bederven. Wanneer u appels in de koelkast bewaart, zijn ze langer houdbaar en zo’n vier weken te bewaren!
Veelzijdige vrucht
Appels kennen vele culinaire toepassingen en zijn daarmee één van de meest veelzijdige vruchten. Ze zijn eenvoudig te combineren met hartige en zoete smaken, zoals appeltaart in vele vormen, appelsap, appelcider, appelchutney, appelflap en natuurlijk appelmoes. Daarnaast wordt de appel vaak gebruikt in stoofschotels en in diverse salades.
Vol voedingsvezels
Appels zijn een bron van voedingsvezels. Wist u dat in een gewone appel ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels zit? Vezels zijn erg gezond, ze stimuleren de stofwisseling en een gezonde stoelgang. Ook is er minder kans op hart- en vaatziektes, omdat vezels een gunstige werking hebben op het slechte cholesterol in mensenbloed. Voedingsvezels zorgen ook voor een langer gevuld gevoel, waardoor uw cliënten minder snel een ‘hongergevoel’ ervaren.
Positieve invloed op het lichaam
Door de verschillende voedingsstoffen in appels wordt het verouderingsproces tegengegaan. Appels bevatten grote hoeveelheden vitaminen en vezels die een positieve invloed hebben op het lichaam. Daarnaast zouden de polyfenolen helpen om soepel te kunnen blijven bewegen. Het hoge gehalte aan antioxidanten in appels kan ook positief werken tegen aftakeling van het geheugen. Verder hebben appels een ontgiftende werking. In appels zit pectine, een stof die giftige metalen uit het lichaam haalt, zoals lood en kwik. De combinatie van vitaminen en vezels in appels verhoogt de stofwisseling en helpt het lichaam te ontdoen van de gifstoffen.
Belangrijk om te weten: deze goede stoffen zitten voornamelijk in de schil, dus schil de appels liever niet. Was wel de appel voor gebruik goed en haal de zaden en pitten eruit, want de eventueel gebruikte bestrijdingsmiddelen gaan in de zaden zitten.
Bestelsite
Bent u al klant? Dan kunt u op de bestelsite allerlei lekkere ingrediënten vinden met appels, klik hier! Bent u nog geen klant, maar heeft u interesse in onze foodservice? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij informeren u graag over de mogelijkheden.