Ondervoeding bij ziekte is een erkend probleem in de zorg en soms moeilijk te herkennen. Ondervoede cliënten hebben vaak een complexe problematiek, waardoor herkenning en behandeling lastig is. Hieronder geven wij u informatie en tips om uw cliënten energie te geven met uw maaltijden.
Eiwit en energie
Bij de behandeling van ondervoeding wordt de nadruk gelegd op voldoende inname van eiwit en energie. Het behandelen van ondervoeding met medische voeding kan een oplossing zijn, maar het heeft de voorkeur om uw cliënten zelf voldoende te laten eten. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Bij ondervoeding is er allereerst sprake van een tekort aan brandstoffen. De energie die voortkomt uit die brandstof is nodig om te kunnen bewegen, om het lichaam gezond te houden, om na te denken et cetera. Deze energie wordt vooral geleverd door vetten en koolhydraten uit voeding.
Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. We hebben dagelijks eiwitten nodig. In eiwit zitten aminozuren die het lichaam nodig heeft voor de opbouw en het herstel van lichaamsweefsels als spieren en huid. Bij ondervoeding is veel aminozuur nodig om het spierweefsel in stand te houden.
Hoe zorgt u ervoor dat uw cliënten voldoende eiwitten en energie binnenkrijgen?
Regelmatig en gespreid eten
Het is belangrijk dat uw cliënten regelmatig en gespreid eten, om zo de inname van voedingsstoffen over de dag te spreiden. Bovendien kunnen uw cliënten een misselijk gevoel krijgen als hij of zij in één keer te veel wil eten. Zet bijvoorbeeld op het dagmenu drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes.
Gebruik veel eiwitrijke voedingsmiddelen
In bijna alle levensmiddelen komen eiwitten voor en vooral in dierlijke producten. Biedt daarom voeding aan met extra veel eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten (melk, karnemelk, yoghurt, vla, pap en kwark), eieren, vlees, vleeswaren, vis, wild en gevogelte en kaas. Ook plantaardige producten bevatten eiwitten. Deze zitten vooral in peulvruchten, sojaproducten (tofu, tahoe), pinda’s, noten en paddenstoelen.
Maak voeding energierijker
Bij het bereiden van voeding is het mogelijk de maaltijd energie- en eiwitrijker te maken.
Dit kan door de maaltijd op een andere manier te bereiden of door producten toe te voegen. Besmeer boterhammen met extra boter en beleg. Voeg suiker en/of melk toe aan thee en koffie, gebruik meer vet bij de bereiding van de warme maaltijd (en verwerk deze als jus of saus) en voeg boter of room toe aan groenten en aardappelen.
Zorg voor energierijke dranken
Soms is het makkelijker om iemand wat te laten drinken dan te laten eten. Zorg dat u uw cliënt energierijke dranken voorzet. Geschikte opties zijn: pap, vla, (drink)yoghurt, chocolademelk (het liefst de volle varianten), roomtoetjes, milkshakes, vruchtensappen desgewenst aangevuld met wat suiker, koffie en thee met extra suiker en melk of room.
Probeer de eetlust extra te stimuleren
Er zijn verschillende manieren om de eetlust te bevorderen, zoals:
• zorg voor variatie in smaak.
• zorg voor een mooie presentatie.
• samen eten, het blijkt dat er dan onbewust meer wordt gegeten.
• het inzetten van de andere zintuigen, dat kan ook helpen om de eetlust te stimuleren.
De oplossingen van Zorgboodschap
Ondervoeding ontstaat wanneer iemand langere tijd te weinig en ongezond eet. Door eten en drinken op de juiste manier in een zorgomgeving in te zetten, kan maaltijdbeleving worden geoptimaliseerd. Zorgboodschap denkt graag met u mee over oplossingen voor uw cliënten.
Wij bieden onder andere kwalitatief hoogwaardige kant-en-klare maaltijden aan. Ook op andere gebieden denken we graag met u mee. Wij zijn op het gebied van alle dagelijkse boodschappen en maaltijdbereiding een vooruitstrevende partner voor de intramurale en extramurale zorgmarkt. Voor elke organisatie, op elk niveau en voor elke eindklant bieden wij een passende oplossing. Uw uitdagingen zijn het uitgangspunt voor onze dienstverlening.
Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Gezondheidsnet.nl