Skip to main content
Nieuws

Hoe zit het met de vitaminen en mineralen?

By 24 oktober 2019oktober 30th, 2019No Comments

Vitaminen en mineralen zorgen dat het lichaam van de mens goed werkt. Vitaminen en mineralen zijn uit het meeste voedsel dat dagelijkse gegeten wordt, maar sommige voedingsmiddelen bevatten meer vitamines en mineralen dan anderen. Vitamines zijn organische stoffen, gemaakt door planten of dieren. Mineralen zijn anorganische elementen, afkomstig uit de bodem en het water. Deze stoffen worden opgenomen door planten of opgegeten door dieren.

 

Twee categorieën

Wist u dat vitamines zijn op te delen in twee categorieën? Het gaat hierbij om in vet oplosbare en in wateroplosbare vitamines. Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitamines zijn. Deze worden namelijk opgelost in vet en kunnen in het lichaam worden opgeslagen.  Voorbeelden van in wateroplosbare vitamines zijn vitamine C en B-complex vitamines (zoals vitamine B6, B12, niacine, riboflavine, foliumzuur). Deze vitamines lossen eerst op in water voordat het lichaam ze kan absorberen. Het menselijk lichaam kan daardoor deze vitamines niet opslaan. Dat betekent dat elke vitamine C of B, die het lichaam op dat moment niet kan gebruiken het lichaam weer zal verlaten. Mensen plassen die grotendeels uit en daarom is iedere dag een verse aanvoer van deze vitaminen nodig.

 

Wat zijn de functies van vitaminen en mineralen?

Vitaminen en mineralen stimuleren het immuunsysteem, ondersteunen de groei en ontwikkeling van het lichaam en helpen cellen en organen hun werk te doen. Een goed voorbeeld hiervan is de wortel. Er wordt gezegd dat een wortel goed voor de ogen is en dat klopt. In een wortel zitten namelijk veel voedingsstoffen, carotenoïden genaamd, die het lichaam omzet in vitamine A. Juist die vitamine kan oogproblemen helpen te voorkomen.

 

Voeding als medicijn

Steeds meer zorginstellingen zetten gezonde, verse en onbewerkte voeding in als medicijn. Ook is het al langer bekend dat voeding, beweging en ontspanning goed zijn voor diverse aandoeningen, toch blijkt de dagelijkse praktijk anders te zijn. In Nederland eten we nog steeds te weinig fruit, groente en vis, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

 

Hoe kunt u als foodservice-professional bijdragen?

Door gevarieerd eten voor uw cliënten en gasten te bereiden, draagt u bij aan de dagelijkse portie benodigde vitaminen en mineralen. Eveneens is dat van toepassing voor de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten, vetten en calorieën. Geheel of onbewerkte voedingsmiddelen, zoals vers fruit en groenten, magere zuivelproducten, volle granen, mager vlees, gevogelte en vis, zijn de beste keuzes voor de benodigde voedingsstoffen voor het menselijk lichaam.

 

Gezond foodservice-assortiment

Vanuit Zorgboodschap willen we graag een bijdrage leveren aan een gezondere leefstijl van jong en vooral oud, zowel individueel als voor een groep of zorginstelling. Daarmee willen we ook medicijngebruik en betreffende kosten helpen terugdringen, bijvoorbeeld bij diverse chronische aandoeningen. Daarom treft u in ons assortiment verse groente en fruit en gezonde maaltijden, maar ook dieetafleidingen en andere gezonde producten. Daarnaast delen we via onze bestelsite inspirerende recepten voor gezonde, lekkere gerechten.

 

Interesse?

Bent u klant van ons, dan heeft u toegang tot onze gezonde assortiment op onze bestelsite! Wil u ook graag ons assortiment ontdekken, maar bent u nog geen klant? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij informeren u graag over de mogelijkheden of laten de accountmanager in uw regio contact met u opnemen.

Leave a Reply