Skip to main content
Nieuws

Kool tijdens de wintermaanden – deel 2

By 30 september 2019oktober 30th, 2019No Comments

U bereidt voor uw cliënten en gasten vast heerlijke gerechten met kool. Denk aan kool in een stamppot of een salade, maar natuurlijk ook als warme groente bij aardappelen. Deelden we in ons vorige blog de najaarskoolsoorten van b t/m k, deze keer komen de soorten t/m z aan bod. In onze bestelomgeving bestelt u eenvoudig en snel allerlei soorten kool. Een heerlijk vleesgerecht wat goed bij bijvoorbeeld rode kool past, is hachee. Het recept daarvoor treft u op onze bestelsite aan.

Dit najaar deelden wij al blogs over stamppotten en waarom noten gezond zijn. In onze najaarsblogserie volgt nog het thema ‘Najaar en wild’.

 

Paksoi

Paksoi ziet er misschien niet uit als een kool, maar behoort wel tot de koolfamilie. Kenmerkend zijn de dikke witte stengel met halverwege groen bladeren. Zowel de stengel en het groene blad zijn bruikbaar. Let op dat u eerst de stengels bereidt en pas later het blad toevoegt.

Paksoi wordt vooral in Aziatische roerbakgerechten gebruikt, maar is ook lekker in stamppot.

 

Rode kool

Rode kool is het hele jaar verkrijgbaar, want er is een zomer- en wintervariant van. Deze kool heeft net als de witte kool stevige bladeren. Ook deze kool is na aankoop nog lang houdbaar.

Let op bij de bereiding van rode kool: bij het snijden geeft deze kool een paarse kleur af, die moeilijk te verwijderen is. Rode kool kunt u rauw, gekookt of als roerbakgroente gebruiken.

 

Spitskool

Spitskool dankt zijn naam aan de wat spitsere vorm dan de ronde koolsoorten. De lichtgroene bladeren van deze kool zijn een stuk minder stevig dan die van witte of rode kool. De bereidingstijd is daardoor behoorlijk korter. Deze kool is ook zachter van smaak. Voor het bereiden verwijdert u de buitenste bladeren. Spitskool is rauw, gekookt of als roerbakgroente te gebruiken.

 

Spruiten

Spruiten zijn minikooltjes boordevol vitamine C en echte winterkost. Let op dat u ze vooral niet te lang kookt. Dat komt niet ten goede aan de smaak. Voordat u de spruitjes verder gebruikt, verwijdert u de buitenste blaadjes en het kontje snijdt u eraf. Wanneer u spruitjes rauw schaaft, zijn ze lekker in een salade. Geroerbakte spruitjes of verwerkt in een stamppot kan natuurlijk ook.

 

Witte kool

Witte kool heeft een lichtgroene kleur en stevige bladeren. Dit is echt een winterkool en bevat vitamine C. Witte kool is lang houdbaar. De buitenste bladeren verwijdert u voor de bereiding. U kunt deze kool rauw, gekookt of als roerbakgroente voor uw gasten bereiden.

 

Zuurkool

Zuurkool wordt van witte kool gemaakt. Zuurkool is namelijk gefermenteerde witte kool. Door de fermentatie is zuurkool erg gezond!

 

Heeft u een lekker winterrecept met kool? Deel tekst en foto’s met ons via onze social mediakanalen Facebook, Twitter of Instagram.

Leave a Reply