Skip to main content
Nieuws

Kool tijdens de wintermaanden – deel 1

By 30 september 2019oktober 30th, 2019No Comments

Denken we aan koude winterdagen, dan denken we aan heerlijke gerechten met kool. Kool kunt u bijvoorbeeld verwerken in een stamppot of een salade, maar is ook lekker als warme groente bij aardappelen. Hieronder gaan we verder in op de diverse koolsoorten en bereidingsmogelijkheden. De najaarskoolsoorten van b t/m k in deel 1. In deel 2 komen de soorten t/m z aan bod.

 

Koolsoorten

De koolfamilie is bijzonder uitgebreid en bestaat uit vele soorten en kleuren. Er zijn koolsoorten die op elkaar lijken, maar totaal anders van smaak en structuur zijn. Gerechten met kool zijn niet alleen voordelig, maar ook erg gezond. In kool zitten vezels, vitaminen en mineralen. Niet voor niets wordt kool superfood genoemd. Meestal associëren wij kool met winter. Toch zijn er het hele jaar door diverse koolsoorten verkrijgbaar. Hieronder een greep uit de bekendste koolsoorten in de winter en wat u ermee kunt doen.

 

Bloemkool

Bloemkool is oer-Hollands en tegenwoordig in diverse kleuren verkrijgbaar. Denk aan oranje, groene en paarse varianten. Bloemkool met een sausje is natuurlijk heel traditioneel, maar er komen steeds meer hippe recepten met bloemkool, zoals bloemkool couscous of rijst. Er zijn zelfs pizzabodems gemaakt van bloemkool of bloemkoolsteaks. Nadat u de bladeren verwijderd heeft en de bloemkoolroosjes van de stronk heeft gehaald, kookt of stoomt u ze. Zeker niet te lang, anders wordt de kool te zacht. U kunt bloemkoolroosjes ook roosteren, waardoor de bloemkool een hele andere en lekkere smaak krijgt.

 

Broccoli

Broccoli is familie van de bloemkool, maar de smaak is anders. De overeenkomst is dat zowel bloemkool als broccoli uit roosjes bestaan. Het verschil zit in de stronk: die van broccoli is veel langer. Gebruikt u de stronk ook? Die is namelijk goed eetbaar. Als u de stronk schilt en in dunne plakjes snijdt, kookt u deze samen met de roosjes. In roerbakgerechten is broccoli ook uitstekend te verwerken.

 

Boerenkool

Boerenkool is stamppot is een favoriet wintergerecht. Boerenkool smaakt het lekkerst als de vorst er overheen geweest is. De stelen haalt u los van elkaar en het blad verwijdert u van de harde kern. Snijd het blad fijn en verwerk het later in de stamppot. Wilt u boerenkool rauw verwerken, dan kan dat bijvoorbeeld in een smoothie of salade.

Chinese kool

Chinese kool is een langwerpige kool en heeft lichtgele bladeren. Deze kool heeft een iets zoetere smaak dan de groene of rode kool en het blad is minder stevig. Voor het bereiden verwijdert u de twee buitenste bladeren. Deze kool is geschikt voor roerbakgerechten of om te vullen. De bladeren kunt u ook rauw in een salade verwerken.

Groene of Savooie kool

Het blad van groene kool heeft bobbels en is donkergroen aan de buitenkant, binnenin worden de bladeren steeds lichter. De buitenste bladeren gebruikt u niet. Groene kool moet u niet rauw gebruiken, maar stoven. De koolbladeren kunt u vullen.

Koolrabi

Wist u dat koolrabi en koolraap niet hetzelfde zijn? Koolrabi is een lichtgroene knol en heeft meer smaak dan koolraap. Voor gebruik schilt u de koolrabi. Deze koolsoort kunt u zowel rauw, gekookt of geroerbakt aan uw gasten serveren.

Koolraap

Wist u dat koolraap de knol van een kool is? Koolraap groeit onder de grond. Andere koolsoorten groeien juist boven de grond. Koolraap is een echte wintergroente. De kleur is voor de helft paars en de andere helft is lichtgeel. Omdat koolraap geen uitgesproken smaak heeft, kunt u het verwerken in allerlei gerechten. De geschilde en in stukken gesneden koolraap kunt u bakken of koken, bijvoorbeeld in soep.

 

In onze bestelomgeving bestelt u eenvoudig en snel allerlei soorten kool. Daar vindt u ook een typisch en eenvoudig te bereiden najaarsrecept: broodje braadworst met zuurkool. Dit najaar deelden wij al blogs over stamppotten en waarom noten gezond zijn. In onze najaarsblogserie volgen nog de thema’s ‘Breng warmte op tafel’ en ‘Najaar en wild’.

Leave a Reply