Skip to main content

De pompoen is een echte herfst- en wintergroente, die met name in oktober veel verkrijgbaar is. In tuinen worden ze gebruikt als decoratie en de pompoen hoort natuurlijk ook bij het uit de VS overgewaaide feest Halloween. Maar de pompoen is natuurlijk eigenlijk bedoeld om op te eten. Het is een echte groente voor de koude maanden. Deze supergezonde groente kent vele toepassingen, zoals in ovenschotels, soepen en als puree. Hieronder enkele weetjes over pompoen en ter inspiratie een recept met pompoen.

1) Grote familie

De pompoen is lid van de komkommerfamilie, de Cucurbitaceae. Daartoe behoren ook de courgette, komkommer, kallebas en de meloen.

2) Supergezond

Pompoenen zijn heel gezond, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, E, ijzer en calcium. Ze bevatten bovendien veel vezels, die zijn goed voor de darmwerking en geven sneller een gevuld gevoel. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën.

3) Goed voor de ogen en huid

Pompoenen zijn goed voor de ogen en de huid. In pompoen zit namelijk bètacaroteen.
Bètacaroteen beschermt in de huid tegen UV-schade. Ons lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A en die vitamine is goed voor de ogen.

4) Pompoenpitten eetbaar

Wist u dat u de kernen van pompoenpitten kunt opeten? Eerst wast u de pitten en droogt ze daarna. Vervolgens kunt u ze pellen en de kernen opeten. De pitten zijn nog gezond ook, ze werken vochtafdrijvend en helpen tegen incontinentie en prostaatklachten.

5) Heel lang bewaren

U kunt de pompoen wel 2 maanden bewaren bij een temperatuur van rond de 12 graden. De pompoen moet stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. In de koelkast is een aangesneden pompoen slechts enkele dagen houdbaar. En wist u dat u het vruchtvlees van pompoenen prima kan invriezen? Even heel kort net aam de kook brengen, vlug afkoelen en de vriezer in.

6) Hoe maakt u een pompoen schoon?

U hoeft een pompoen eigenlijk niet te schillen. Wilt u dat toch doen, snijdt dan de pompoen eerst in parten. Dat werkt een stuk makkelijker als u de schil wilt verwijderen. Het is ook mogelijk om de parten pompoen eerst te roosteren of te koken en vervolgens het vruchtvlees uit de schil scheppen.

 

Bestelsite
Bent u al klant? Dan kunt u op de bestelsite allerlei lekkere ingrediënten vinden voor in een pompoensoep, klik hier! Bent u nog geen klant, maar heeft u interesse in onze foodservice? Dan kunt u contact opnemen met onze klanten service. Zij informeren u graag over de mogelijkheden.

Leave a Reply