Skip to main content
Nieuws

Topaz Revitel start nieuw concept met eiwitrijk eten & drinken in samenwerking met Zorgboodschap

By 17 september 2020juli 5th, 2021No Comments

Sassenheim, 17 september 2020

 

Revalidatiehotel Topaz Revitel heeft onlangs haar nieuwe concept “Eiwitrijk Eten & Drinken” geïntroduceerd. Topaz en Zorgboodschap hebben gezamenlijk een concept ontwikkeld gericht op het verhogen van eiwitinname bij revalidanten. Het verhogen van het aantal eetmomenten op een dag en het vergroten van de kennis over het belang van eiwitten bij revalidanten staan centraal in het nieuwe concept. Topaz wil hiermee het herstel op een natuurlijke manier bevorderen.

 

 

Het herstelproces bevorderen

“Uit verschillende onderzoeken binnen Revitel bleek de eiwit intake voor revalidanten te krap. Daarom zijn we gaan nadenken over een manier om deze inname te verhogen.” vertelt Annelies Feitsma, diëtist bij Revitel. Paul Erkelens, teamleider Facilitair vult aan: “Binnen Topaz Revitel vragen wij aan onze revalidanten om een cliëntwaardering in te vullen aan het eind van hun revalidatie. De kritische waardering op het gebied van eten en drinken is de eerste aanzet geweest om een onderzoek te doen naar een aangepast concept Eten & Drinken. Hierbij constateerden we dat het aanbieden van eiwitten, grotendeels verspreid over de gehele dag, een positief effect heeft of kan hebben op – een versneld – herstel van de revalidant.” Vanaf dat moment hebben Revitel en Zorgboodschap de handen ineen geslagen en een nieuw voedingsconcept ontwikkeld om de eiwitinname te verhogen en eiwitten verspreid over de dag aan te bieden.

 

Het belang van eiwitten bij revalidatie

Revalideren is topsport. Daarom is goed eten met voldoende eiwitten, in combinatie met beweging, belangrijk. Eiwitten zorgen voor het behoud van spierkracht, het voorkomen van gewichtsverlies, het genezen van wonden en het verhogen van de weerstand. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kaas, zuivelproducten, peulvruchten en natuurlijk in een eitje. Topaz Revitel wil haar revalidanten hierin meer inzicht geven alsmede het aanbod van eiwitrijke producten verhogen.

 

Zes eetmomenten per dag, inclusief eiwitrijke tussendoortjes

Voortaan biedt Revitel zes eetmomenten op een dag, bestaande uit ontbijt, lunch, warme maaltijd én drie extra eiwitrijke tussendoortjes verspreid over de dag. Voor de eiwitrijke tussendoortjes is een drieweekse cyclus ontwikkeld. Deze cyclus, samengesteld door Zorgboodschap, sluit aan bij de eerder ontwikkelde warme maaltijd cyclus die hoog in eiwitten is. Hiermee zijn de tussendoortjes zoveel mogelijk afgestemd op het volledige aanbod van eten en drinken op een dag.

De tussendoortjes worden om 11:00 uur, 16:00 uur en 19:00 uur aangeboden en variëren van een verse smoothie en cheesecake tot een vers bereid zalmrolletje of een kaasplankje. Annelies Feitsma: “Alle revalidanten krijgen dankzij de zes eetmomenten de mogelijkheid om aan minimaal 75 gram eiwit per dag te komen.”

 

 

Bij de ontwikkeling en implementatie van het concept is rekening gehouden met de haalbaarheid van het bereiden van de tussendoortjes door de medewerkers van het restaurant. Samen met de Culinair Adviseur van Zorgboodschap zijn de medewerkers door middel van een inspiratieworkshop aan de slag gegaan met het zelf bereiden en garneren van de tussendoortjes ter voorbereiding op de uitvoering van het concept. Ook zijn de medewerkers voorzien van alle recepten.

 

Eiwitkaart voor revalidanten

Een minstens zo belangrijk onderdeel in het nieuwe voedingsconcept is het verhogen van de kennis van revalidanten over eiwitten. Door de revalidant bewust te maken van het belang van eiwitten voor een spoedig herstel, kan deze zelf een actieve rol spelen door bewust te kiezen voor eiwitrijke producten in zijn of haar dagelijkse voedingspatroon.

“Weet de revalidant wat eiwitten zijn? Weet de revalidant waartoe eiwitten dienen? En hoe kan de revalidant zelf een actieve bijdrage leveren aan zijn herstel?” aldus Saskia van der Plas, Projectmanager bij Zorgboodschap. “Als antwoord hierop hebben we voor Revitel een eiwitkaart ontwikkeld waarop eiwitrijke producten zijn weergegeven. De eiwitkaart, volledig vormgegeven in de huisstijl van Topaz, geeft voor ieder eetmoment aan welke producten eiwitrijk zijn en welke niet. De zogenaamde ‘eiwittoppers’ worden gekenmerkt door middel van een eitje met een smiley. Doel is om revalidanten te informeren en tegelijkertijd op een speelse manier te stimuleren om geen beschuitje met jam, maar een volkoren boterham met kaas of een schaaltje kwark bij het ontbijt te nuttigen.” Voor de totstandkoming van de kaart is intensief samengewerkt met de verschillende disciplines binnen Revitel waaronder de diëtist, gastvrijheidsmedewerker, teamleider Facilitair en Hoofd Voeding.

 

 

In lijn met de eiwitkaart heeft Zorgboodschap een 3-luik van posters ontwikkeld die Revitel in haar restaurants zal weergeven ter ondersteuning van het concept. Ook zijn er buffetkaartjes gedrukt die Revitel inzet om eiwitrijke producten in haar buffet uit te lichten als eiwittopper. Het promotiepakket rondom het eiwitconcept ondersteunt zo op meerdere manieren de informatievoorziening voor de revalidant zodat deze pro-actief kan bijdragen aan zijn of haar eigen herstel. Paul Erkelens geeft aan dat Topaz op deze manier eiwitten meer onder de aandacht wil brengen van de revalidant. “Uiteindelijk zijn de revalidanten, mogelijk ondersteund door een diëtist binnen Revitel, zelf verantwoordelijk voor wat zij over de dag willen of kunnen consumeren. En daarin proberen wij hen te stimuleren.”

 

Wat levert het nieuwe concept eten & drinken een revalidant op?

Met het nieuwe concept verwacht Topaz Revitel een verschil te kunnen maken in het herstel van haar revalidanten. “Een goede eiwitinname draagt bij aan opbouw van spiermassa en heeft veelal een gunstig effect op het herstel ,” geeft Annelies Feitsma aan. Restaurantmedewerker Thea Messemaker zegt: “Als wij een verschil kunnen maken in de gezondheid en fitheid van de revalidant is naar mijn mening ons doel behaald. Het draait om de revalidant en zijn herstel en hoe wij als Topaz bij kunnen bijdragen en stimuleren hoe zij na herstel hun leven thuis kunnen voortzetten. Ook kan Topaz Revitel zich met dit concept profileren in de gezondheidszorg en een voorbeeld zijn voor andere revalidatiecentra.” Niet alleen de verhoging van het aanbod van eiwitten en het betrekken van de cliënt staan centraal in het nieuwe concept, maar alle aspecten rondom eten en drinken zoals presentatie, beleving en gastvrijheid zijn door Topaz Revitel meegenomen in het nieuwe concept. Hiermee zet zij zowel het herstel als het welbevinden van de revalidant centraal en daarmee beoogt Topaz de cliëntwaardering te verhogen.

 


Topaz en Zorgboodschap

Paul Erkelens, teamleider Facilitair bij Topaz Revitel vertelt over de samenwerking: “Aan Zorgboodschap als totaalleverancier van eten en drinken bij Topaz hebben wij gevraagd om actief mee te denken en te werken aan het nieuwe concept eten en drinken. Naast deze bijdrage heeft Zorgboodschap zich positief kunnen onderscheiden door mee te denken aan de PR en communicatie rondom de uitwerking van dit (eiwitrijke) concept. Leuk om te zien dat Zorgboodschap, tijdens de eerste dag van het nieuwe concept, de petit-fours en ballonnen heeft verzorgd. Dit heeft een feestelijke start gegeven aan dit concept.””

Zorgboodschap heeft met de ontwikkeling van het eiwitconcept tevens een blauwdruk neergelegd voor andere klanten die met dit thema aan de slag willen. Saskia van der Plas, Projectmanager bij Zorgboodschap, zegt hierover: “Wij kijken samen met onze klanten naar vraagstukken rondom eten en drinken en anticiperen daarop door écht met elkaar in gesprek te gaan en te kijken hoe we samen tot nieuwe innovaties kunnen komen. Het eiwitconcept bij Topaz Revitel is daar een mooi voorbeeld van. Zo kan Topaz door middel van het vooruitstrevende concept het herstel van haar revalidanten bevorderen en kan Zorgboodschap met deze blauwdruk andere zorgorganisaties helpen die met vergelijkbare vraagstukken rondom natuurlijke eiwitrijke voeding bezig zijn. De volgende stap die we met Topaz gaan zetten is om de eiwitrijke tussendoortjes door te vertalen naar kleinschalige afdelingen.”

 

Over Topaz
Topaz is er voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Die niet meer zelfstandig kunnen wonen, of die tijdelijk ondersteund moeten worden door ziekte, ouderdom of een combinatie van die twee. Ons doel is om deze mensen hun leven voort te laten zetten zoals ze dat zelf willen. Daartoe kijken we verder dan de situatie waar mensen nú in zitten. Ook het leven dat ze achter zich hebben is belangrijk. We willen dat hele leven leren kennen, zodat we de zorg kunnen bieden die bij ze past.

 

Over zorgboodschap
Zorgboodschap is totaalleverancier voor de zorg en levert een totaalassortiment van retail-en foodservice producten aan GGZ-instellingen, ouderenzorg en ziekenhuizen. De diversiteit aan doelgroepen binnen zorgorganisaties vraagt om maatwerk ten aanzien van eten en drinken. Zorgboodschap biedt concepten gericht op kleinschalige afdelingen, restaurants, keukens en winkels die zij op maat vorm geeft door middel van een intensief partnership.

Heeft u binnen uw organisatie te maken met een vraagstuk over eiwitten of andere ontwikkelingen op het gebied van eten en drinken? Neem vrijblijvend contact op via 071-7114320 of info@zorgboodschap.nl om samen te verkennen welke vorm van advies- en/of projectondersteuning Zorgboodschap uw zorgorganisatie kan bieden.