Skip to main content
Nieuws

Verkoelende eet- en drinktips tijdens de zomer

By 26 juni 2019juli 4th, 2019No Comments

Het is zomer en we hopen natuurlijk op mooie warme dagen! We weten ook dat warmte niet voor iedereen prettig is. Vooral kwetsbare ouderen, (chronisch)zieken en mensen in zorginstellingen zijn kwetsbaar, bij hen kan extreme warmte zelfs leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Bij stijgende temperaturen is het belangrijk om extra aandacht aan uw bewoners te besteden. In ons eerdere blog over vochtbalans leest u meer over vochtbalans. Hieronder geven we enkele verkoelende eet- en drinktips tijdens de zomer. Deze zijn uitermate geschikt voor warme dagen, waarmee u ervoor kunt zorgen dat uw bewoners zo comfortabel en gezond mogelijk door de warme dagen komen.

 

Voldoende vocht
Wanneer de buitentemperatuur stijgt moet de hoeveelheid vocht verhoogd worden. Voldoende vocht verbetert niet alleen het welzijn, maar zorgt ook voor een betere opname van voedingsstoffen en medicijnen. Uw bewoners krijgen niet alleen vocht binnen door te drinken. Het lichaam kan in de zomer ook koel blijven door verkoelend voedsel te eten en drinken. Daardoor heeft iemand minder last van de warmte. Verkoelende producten helpen namelijk het lichaam tot rust brengen, bouwen het lichaam op en maken het koeler. Zo’n 80 procent van groenten en fruit bestaat uit vocht. Zorgboodschap heeft veel producten in het assortiment die bijdragen aan een gezonde vochtbalans en zo de lichaamswarmte helpen reguleren.

 

Verkoelende drinktips

 • Stel water in voldoende mate en op allerlei plekken beschikbaar.
 • Kleine flesjes water zijn makkelijk mee te nemen of in de buurt te zetten.
 • Ouderen kunnen ook iets anders drinken, zoals thee, minerale dranken als bouillon, melk, verse fruit- en groentesappen.
 • Voeg wat vers zomerfruit aan water toe.
 • Blaadjes verse munt en limoen maken het water smaakvoller.

 

Verfrissend fruit

 • In de zomer is er volop fruit, zoals veel bessensoorten, citrusvruchten, kiwi, peer, banaan en watermeloen. Hoe meer zon het fruit heeft gehad, hoe verkoelender de werking.
 • Maak van fruit eens een fruitijsje.
 • Voeg voor een zoetere smaak wat frambozen en bessen aan een kan water toe.
 • Fruit is de hele dag door lekker, dus het kan bij het ontbijt, als tussendoortje of als dessert.

 

Verkwikkende groente

 • Groenten die veel water bevatten werken verkoelend en helpen het lichaam tot rust brengen, bouwen het lichaam op.
 • Voorbeelden van verkoelende groenten zijn: andijvie, komkommer, slasoorten, courgette, asperge en broccoli.
 • Met deze en heel veel andere seizoengroenten kunt u heerlijke, koele gerechten klaarmaken die u meestal niet hoeft te verwarmen.

 

Gebruikstip: verspreiden over de dag
Het is van groot belang om uw bewoner te stimuleren voldoende te drinken, vooral bij warme dagen. Ouderen in zorgorganisaties of mensen die zorg afhankelijk zijn, dienen daarbij voldoende hulp te krijgen. Het is beter om tijdens deze dagen wat vaker in kleine hoeveelheden te drinken en te eten dan enkele keren een grote hoeveelheid. Vertel ook uw cliënt waarom vaker drinken zo belangrijk is.

Bestellen voor optimale voorbereiding
Bezorgt u uw bewoners of patiënten een verkoelende zomer met verkoelende producten? Met het aanbod, de oplossingen en advies van Zorgboodschap, wordt het voor zorginstellingen eenvoudig om zich optimaal voor te bereiden op warme tropische dagen.
Als u al klant bent, treft u deze producten aan op de bestelsite. Bent u nog geen klant, maar heeft u interesse in de mogelijkheden voor u? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij informeren u graag over de mogelijkheden of laten de accountmanager in uw regio contact met u opnemen.

Leave a Reply