De zomer is weer begonnen en de meeste mensen hopen op mooie warme dagen. We weten echter ook dat de warmte prettig is voor iedereen. Vooral voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen in zorginstellingen is warmte niet comfortabel en het kans zelfs leiden tot gezondheidsklachten. In dit artikel beschrijven we waarom ouderen extra kwetsbaar zijn bij warm weer.
Waarom is deze groep kwetsbaarder?
Het lichaam van mensen op leeftijd of mensen met gezondheidsproblemen is vaak niet meer goed in staat om de lichaamstemperatuur te regelen. Doordat het vermogen tot transpireren is verminderd koelt het lichaam minder makkelijk af. Daarbij hebben veel ouderen vaak last van (chronische) ziektes die zorgen zal ze ook minder goed tegen hitte kunnen, zoals hart- en longaandoeningen, nierziekte, suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen.
Wennen aan de warmte kost tijd
We zijn in Nederland niet gewend aan warmte. Zodra het (te) warm wordt moet ons lichaam daarop instellen, dan verwijden namelijk onze bloedvaten waardoor er een betere doorbloeding ontstaat. Ons hart moet harder gaan werken om het bloed goed in de rondte te kunnen pompen. Hierdoor raken we sneller vermoeid en kosten andere activiteiten ons meer moeite. Om deze reden is het belangrijk dat vooral de kwetsbare doelgroep het rustiger aan doet. Als het lang tropisch warm blijft zal ons lichaam er uiteindelijk aan gaan wennen en zal ons hart minder hard hoeven te werken. Het gewenningsproces neemt zo’n 2 á 3 weken in beslag, maar helaas is het meestal in Nederland niet zoveel weken achterelkaar (tropisch) warm.
Hitteplan zorg
Sinds mei 2015 is nieuw hitteplan voor zorg van het RIVM van kracht gegaan. Het Nationaal Hitteplan heeft als doel organisaties er tijdig op te attenderen dat een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht. Daarnaast beschikken veel zorgorganisaties inmiddels ook hun eigen hitte-protocol, waarbij extra aandacht wordt besteed aan verkoeling en het belang van voldoende drinken door cliënten.
Herkenning
Hoe herkent u tijdig dat iemand is uitgedroogd is of raakt? De website “Zorg voor Beter” noemt de volgende signalen:
- De cliënt is suf of verward (delier), heeft last van duizelingen en valt snel.
- Is soms moeilijk te verstaan. De cliënt verslikt zich snel.
- Verlaagde bloeddruk, koorts, obstipatie.
- De cliënt klaagt over dorst, plast weinig en de urine is donker van kleur; dan is er al sprake van een ernstige dehydratie!
- De cliënt verliest in korte tijd meer dan 3% van het lichaamsgewicht of meer dan 1 kg per dag.
Een acute verandering van het lichaamsgewicht kan ook wijzen op overvulling. - Gortdroge tong en slijmvliezen.
- Minder elastische huid (dit is ook een normaal verouderingsverschijnsel), jeuk en huidinfecties.
- Een cliënt heeft een verhoogde kans op trombose en embolieën, blaasinfecties, luchtweginfecties, nierstenen en decubitus.
Wat kan Zorgboodschap doen om u te helpen u goed voor te bereiden op warme dagen?
Zorgboodschap heeft een ruim assortiment die kan helpen uw cliënt voldoende vocht in te nemen. Een gezonde vochtbalans helpt zo de lichaamswarmte te reguleren. Door het eten en drinken van het juiste voedsel kan ervoor gezorgd worden dat het lichaam koel blijft in de zomer.
Het Zorgboodschapteam heeft een selectie van artikelen gemaakt die u kunnen helpen bij hitte en hydratatie. Klik hier.
Bronvermelding:
-Zorg voor Beter
-Mens en Gezondheid
-Gezondheidsnet
-Ouderenfonds
-Voedingscentrum