Skip to main content
Nieuws

Zorgboodschap voor een beter vocht- en vitaminebeleid

By 26 juni 2019juli 4th, 2019No Comments

Nederlanders worden steeds ouder, maar ook sneller ziek. Wist u dat aanpassingen in leefstijl zowaar ziekten en ongemakken kunnen voorkomen of genezen? Geen medicijnen, maar een ander eetpatroon, met meer beweging en minder stress. Zoals u in ons vorige blog heeft kunnen lezen, levert Zorgboodschap een bijdrage aan een gezondere leefstijl van allerlei doelgroepen. Hieronder bespreken we oplossingen en tips rondom het vocht- en vitaminebeleid voor ouderen en bewoners. Dit is zeker van belang tijdens de warme zomerperiode.

 

Goede hydratatie en genoeg vitaminen
De zorgsector vereist aangepaste oplossingen voor gezond eten en drinken. Fruit, groente, sappen en smoothies sluiten aan bij belangrijke zorgthema’s. Voor senioren en zieken is het essentieel dat zij goed gehydrateerd blijven, genoeg vitamine C binnenkrijgen en zo min mogelijk suiker binnenkrijgen. Vitamine C helpt cellen beschermen, houdt het immuunsysteem gezond en helpt bij de preventie van staar en hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten enkele sappen zink.

 

Voldoende en verspreid drinken
Het is niet alleen belangrijk wat ouderen drinken, maar vooral dat ze voldoende drinken bij de maaltijden en ook tussen de maaltijden in. Een goede spreiding van de vochtinname over de dag is ook te realiseren door extra drinken te stimuleren bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen en het innemen van medicijnen. Het is dan beter om vaker kleine hoeveelheden te drinken dan een paar maal een grote hoeveelheid. Dat het lastig is om te bepalen wat je als zorgorganisatie zelf kunt doen, is niet raar. Daarom zijn er bij Zorgboodschap experts aanwezig, die graag meedenken en adviseren rond o.a. het thema ‘vochtbalans’.

 

Onze oplossingen in uw zorgorganisatie
Besteedt u in uw zorgorganisatie aandacht aan genoeg beweging van uw bewoners en patiënten? Dan kan Zorgboodschap helpen bij het eet- en drinkpatroon! Zo dragen we gezamenlijk bij aan een gezondere leefstijl voor iedereen. Er moet voldoende water en andere goede dranken (minerale dranken, inclusief bouillon, verse fruitsappen, groentesappen, melk, etc.) beschikbaar en voor de oudere goed toegankelijk zijn. Zorg-afhankelijke ouderen thuis of in zorgorganisaties dienen voldoende hulp te krijgen bij het aanbieden van drinken van water en andere dranken.
Tips voor bewaking vochtbalans

 

Graag delen wij 5 tips met u voor een goede vochtbalans

 

1. Water drinken voor vochthuishouding
Dankzij water kan de vochthuishouding zich gemakkelijker stabiliseren en bijsturen.

 

2. Opletten met zout t.b.v. vochtbalans
Het menselijk lichaam heeft bepaalde mineralen nodig om een gezonde vochtbalans te handhaven. Vooral natrium (zout) en kalium regelen de vochthuishouding. Calcium, magnesium en chloor beïnvloeden in mindere mate het water in het lijf. Zowel een overschot als een tekort aan deze mineralen kan funest zijn voor de vochtbalans.

 

3. Geraffineerde suiker verslechtert vochthuishouding
Suikers verhogen de bloedsuikerspiegel en indirect ook de insulineniveaus. Insuline zorgt ervoor dat overtollig natrium (zout) minder gemakkelijk kan worden uitgescheiden via de urine. Dus: hoe meer suiker, des te meer insuline, des te meer zout en des te meer vocht het lichaam vasthoudt.

 

4. Alcohol verstoort vochtbalans
Alcohol in het bloed verdrijft vocht uit de blaas. Bij een gebrek aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vocht gaan de nieren harder werken en is er veel vochtverlies via urinelozing. Dit is waarom mensen vaker moeten plassen als ze alcohol hebben gedronken. Wilt u de interne vochthuishouding optimaliseren van uw bewoners en patiënten, schenk dan geen of zo min mogelijk alcohol.

 

5. Cafeïne werkt vocht-uitscheidend
Cafeïne staat onterecht bekend als een stof die vocht afdrijft. Cafeïne werkt namelijk eerder vocht-uitscheidend dan vocht-afdrijvend. Cafeïne heeft namelijk géén invloed op de ADH, in tegenstelling tot alcohol. Er wordt dus niet méér urine aangemaakt en ook geen aanvullende hoeveelheid vocht afgedreven.
Advies vanuit het Voedingscentrum: voor 65-plussers een vochtinname van gemiddeld 2,5 liter (mannen) of 2,4 liter (vrouwen). Drink vooral thee, koffie, melk, vruchtensap, water of frisdrank. Door alcohol verliest u meer vocht dan dat u binnenkrijgt. Op de website van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over hoeveel vocht aangeraden wordt om per dag te drinken.

 

Handige snelbestellijsten
In de bestelsite en bijbehorende bestellijsten van Zorgboodschap worden heel bewust verantwoorde dranken en mineralen onder de aandacht gebracht. Met één klik op de knop kunt u de producten bestellen. Uiteraard worden minimale afnames geadviseerd. Er moet dan ook altijd aandacht vanuit de omgeving en/of zorg zijn dat deze verantwoordelijkheid ook gedragen kan worden. In perioden van acute ziekten (zoals infecties met koorts) of bij hitte behoort het tot goede zorg dat formele en informele zorgverleners bij (kwetsbare) ouderen extra aandacht besteden aan de bewaking van de vochtbalans.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Gezond eten en drinken duur? Niets is minder waar! Met advies over het inkopen en gebruik van de juiste producten en goede recepten leveren wij vanuit Zorgboodschap graag een bijdrage aan een beter vocht- en vitaminebeleid. Een goed beleid kan namelijk een positief effect hebben op de verlaging van de algehele zorgkosten. Zo werkt goede hydratatie preventief bij bijvoorbeeld urinewegontstekingen, diabetes, hartfalen en vallen. Voorkomen is beter dan genezen en kost minder tijd en geld.

 

Meer weten?
Wanneer gaat u samen met ons voor een gezondere levensstijl van uw bewoners of patiënten? Als u al klant bent, treft u deze producten aan op de bestelsite. Bent u nog geen klant, maar heeft u interesse in de mogelijkheden voor u? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij informeren u graag over de mogelijkheden of laten de accountmanager in uw regio contact met u opnemen.

 

Bron: Nursing.nl

Leave a Reply